УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ МІНЛИВОГО СЕРЕДОВИЩА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-47

Ключові слова:

сталий розвиток, компанія, бізнес, менеджмент, ризики, бізнес-оточення

Анотація

У статті досліджено особливості управління діяльністю підприємств на засадах сталого розвитку за умов дії факторів мінливого бізнес-оточення. Запропоноване авторське бачення змісту сталого розвитку на засадах поєднання комерційних і некомерційних цілей існування компанії. Імплементація засад глобальної концепції сталого розвитку практичну площину управління діяльністю підприємств показала об’єктивну необхідності врахування викликів і ризиків, які загострює висока ступень волатильності та мінливості зовнішнього бізнес-середовища. За таких умов актуалізуються сучасні підходи до управління, які засновані на принципах ризик-менеджменту та дозволяють ефективно управляти і нівелювати наслідки трансформаційних перетворень, пов’язаних зі сталим розвитком компанії. Визначено, що ключовими ризиками для сталого бізнесу постають екологічні, соціальні та управлінські ризики. З урахуванням природи їх походження та характеру прояву, у статті досліджено рекомендовану провідними компаніями світу етапність процесу управління ризиками при досягнені компанією цілей сталого розвитку.

Рекомендовано сукупність методів управління на засадах сталого розвитку бізнесу за умов необхідності нівелювання ризиків мінливого середовища організації. Визначено, що досягнення цілей і завдань сталого розвитку та сучасні підходи до управління ризиками бізнес-оточення мають ґрунтуватись на більш прозорому розкритті інформації про діяльність, стратегічним орієнтиром для якого є міжнародний стандарт IFRS S1.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

НЕМАШКАЛО, К., & ХАХАЛЄВ, Д. (2024). УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ МІНЛИВОГО СЕРЕДОВИЩА. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 330(3), 311-316. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-47