РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-346-5-41Ключові слова:
ринок, проблематика, експорт, сортове різноманіття, урожайність, перспективиАнотація
У статті розглянуто актуальні тенденції світового органічного ринку, визначено місце України на ньому, охарактеризовано виробництво органічної сільськогосподарської продукції в нашій країні з акцентом на правильний вибір сортів для ключових культур. Наведено інформацію щодо розподілу угідь та найбільш популярних видів органічних культур на глобальному ринку. Органічні землі займають 2 % від всіх сільськогосподарських угідь в світі. На понад 2/3 вони формуються постійними пасовищами, а серед популярних видів культур звично перебувають зернові, олійні, бобові, горіхи, кава, оливки, овочі. Наслідком постійного розвитку глобального органічного ринку стало збільшення таких спеціалізованих земель майже до 100 млн га і кількості виробників до 4,3 млн у 2023 році. Наша країна розвиває органічне сільське господарство з кінця 90-х років ХХ ст. Ми посідаємо 22-е місце в світовому рейтингу за загальними органічними площами, при цьому третю позицію займаємо в сегменті олійних. Здійснено орієнтовну оцінку втрат українського органічного сектору в результаті повномасштабної війни. Відзначено слабкий розвиток внутрішнього українського ринку через низький попит з боку споживачів. Розглянуто оптимальний перелік сортів для вирощування в нашій країні окремих культур садівництва і землеробства, які можуть збуватись на зовнішніх ринках. Наведено оцінку перспектив українського і світового органічного напряму сільського господарства з врахуванням існуючої кон’юнктури міжнародного ринку.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Юрій ДАНЮК, Надія ЛИНЧАК, Євгенія КОВАЛЬЧУК, Ольга БАРБАН, Марина ТАГАНЦОВА (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

