ЩОДО РОЛІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Людмила СЛЮСАРЕВА Державний податковий університет Автор https://orcid.org/0000-0002-6845-9307
  • Роман МАТВІЙЧУК Державний податковий університет Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-334-28

Ключові слова:

електромобільний транспорт, нормативно-правове забезпечення, екологічне законодавство, транспортна система

Анотація

У статті здійснено аналіз нормативно-правового забезпечення електромобільного транспорту в Україні.

Визначено та розмежовано поняття «електромобілі», «електромобільний транспорт», визначені можливі напрями та складові досягнення результатів. Уточнена сутнісна характеристика поняття електромобільного транспорту. Досліджено нормативно-правові акти та законодавство з питань регулювання екологічної спрямованості України на модернізацію автотранспортної галузі задля зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Висвітлюється низка ключових викликів нормативно-правового забезпечення в Україні, що свідчить про непослідовне і недостатнє регулювання відносин у сфері електромобільного транспорту, яке має бути спрямоване на стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, пільгового ввезення. За допомогою ретельного аналізу сучасних вимог до електромобільного транспорту, в  статті  пропонуються  комплексні  рекомендації  щодо  оптимізації  та  адаптації  традиційних  стратегій на законодавчому рівні щодо питання умов та термінів дії пільгового періоду, які кілька разів змінювались.

Можна констатувати, що нормативно-правове забезпечення не повною мірою відповідає нормам законодавства Європейського Союзу щодо інтеграції екологічної політики в транспортну. Вирішення цього питання потребує удосконалення деяких положень, зокрема, стимулювання розвитку громадського транспорту, в тому числі електротранспорту та розробка стимулів для заохочення оновлення парку автомобілів, надаючи перевагу автомобілям, які відповідають екологічним стандартам.

На підставі проведеного дослідження можна свідчити, що під час розробки програм розвитку екологічного транспорту слід ураховувати вплив глобалізаційних процесів, а саме таких чинників, як наявність екологічних проблем, коливання цін на традиційні енергоносії, відкриття патентів на електромобілі, поширення технологічних інновацій, доступ до інтернету та цифровізація суспільства.

Завантаження

Опубліковано

26.09.2024

Як цитувати

СЛЮСАРЕВА, Л., & МАТВІЙЧУК, Р. (2024). ЩОДО РОЛІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ В УКРАЇНІ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 334(5), 203-210. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-334-28