АДАПТАЦІЯ ПОЛЬОВОГО КОРМОВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ ДО ВИМОГ «ЗЕЛЕНОГО» КУРСУ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-322-5-52Ключові слова:
тваринництво, молочне скотарство, польове кормовиробництво, ефективність, адаптація, управління, сталий розвитокАнотація
У статті представлено результати дослідження стану та перспектив розвитку польового кормовиробництва, як необхідної складової у стратегії відродження великотоварного виробництва молока, в умовах різноманітних викликів сьогодення в контексті «зеленого» курсу України. Визначено, що у 2021 р. посівні площі кормових культур становили 1535 тис га, що менше порівняно з 2000 р. в 4,6 рази, з 2020 р. – на 8,5%. Скорочення посівних площ призвело до суттєвого зменшення поголів’я сільськогосподарських тварин за всіма категоріями господарств. У структурі посівних площ сільськогосподарських культур в Україні в 2021 р. кормові культури займали 5,4%. Узагальнено причини незадовільного розвитку виробництва кормів. Запропоновано види заходів та конкретні напрями з адаптації вітчизняних аграрних підприємств до викликів сьогодення у галузі польового кормовиробництва.