КЕРІВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ДО ПОТРЯСІНЬ ТА КРИЗ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Олена ПОГОРЄЛОВА Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова Автор https://orcid.org/0000-0003-2065-2121

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-25

Ключові слова:

принципи, стійкість, агропродовольча система, потрясіння та кризи, фактори, війна, Україна

Анотація

У статті досліджено основні критерії та фактори формування стійкості агропродовольчих систем до потрясінь та криз. В результаті проведеного дослідження розроблено концептуальну схему аналізу стійкості агропродовольчих систем в Україні в результаті потрясінь та криз, спричинених війною. Аналіз побудований на основі трьох фундаментальних питань: 1) «стійкість до чого?» – об’єкт стійкості, «стійкість чого?» – суб’єкт стійкості та 3) «стійкість заради чого?» – мета стійкості. Доведено, що для підвищення стійкості агропродовольчих систем важливо, щоб політика, стратегії та програми керувалися трьома основними принципами: 1) готовність до збоїв, 2) впровадження загальносистемного, багатобічного та міжсекторального підходу з урахуванням багатьох ризиків та 3) врахування різних питань та складових політики. Керівні принципи у поєднанні з базовими принципами формують ключові фактори впливу на компоненти національної агропродовольчої системи, що забезпечують їх стійкість.

Завантаження

Опубліковано

31.01.2024

Як цитувати