КЕРІВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ДО ПОТРЯСІНЬ ТА КРИЗ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Олена ПОГОРЄЛОВА Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова Автор https://orcid.org/0000-0003-2065-2121

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-25

Ключові слова:

принципи, стійкість, агропродовольча система, потрясіння та кризи, фактори, війна, Україна

Анотація

У статті досліджено основні критерії та фактори формування стійкості агропродовольчих систем до потрясінь та криз. В результаті проведеного дослідження розроблено концептуальну схему аналізу стійкості агропродовольчих систем в Україні в результаті потрясінь та криз, спричинених війною. Аналіз побудований на основі трьох фундаментальних питань: 1) «стійкість до чого?» – об’єкт стійкості, «стійкість чого?» – суб’єкт стійкості та 3) «стійкість заради чого?» – мета стійкості. Доведено, що для підвищення стійкості агропродовольчих систем важливо, щоб політика, стратегії та програми керувалися трьома основними принципами: 1) готовність до збоїв, 2) впровадження загальносистемного, багатобічного та міжсекторального підходу з урахуванням багатьох ризиків та 3) врахування різних питань та складових політики. Керівні принципи у поєднанні з базовими принципами формують ключові фактори впливу на компоненти національної агропродовольчої системи, що забезпечують їх стійкість.

Завантаження

Опубліковано

31.01.2024

Як цитувати

ПОГОРЄЛОВА, О. (2024). КЕРІВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ДО ПОТРЯСІНЬ ТА КРИЗ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 326(1), 144-150. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-25