ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАХОДИ ПІДТРИМАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ІНДЕКСА ГЛОБАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-332-35

Ключові слова:

індекс глобалізації, енергоефективність, енергетика, економіка, сталий розвиток

Анотація

Організаційно-правові заходи підтримання енергетичної безпеки України мають охоплювати розробку й удосконалення законодавства, створення та функціонування державних органів, розвиток альтернативних джерел енергії й міжнародне співробітництво. Комплексний підхід до вирішення цих завдань сприятиме зменшенню залежності від імпорту енергоресурсів, підвищенню ефективності використання енергетичних ресурсів та забезпеченню стабільного розвитку країни. Нині глобалізація частково сприяє поширенню транснаціональних загроз, таких як тероризм, організована злочинність та кіберзлочинність. Це вимагає від держав посилення заходів контролю та безпеки, що може бути дорогим і складним завданням.  У даній роботі проаналізовано світовий індекс глобалізації економіки з точки зору економічно безпеки, що засвідчив той факт, що Україна має середнє значення даного показника  – 62,38 у 2023. Сінгапур був провідною країною за Індексом глобалізації у 2023 у сфері глобалізації економіки. Другу і теретю позицію відповідно займають Бельгія та Нідерланди.

Авторами запропоновано комплексний підхід до забезпечення стабільного енергопостачання та енергетичної незалежності країни. Ключовими заходами є створення стратегічних запасів енергоносіїв, диверсифікація джерел енергопостачання, модернізація енергетичної інфраструктури та впровадження енергоефективних технологій.

Метою цієї статті є розроблення комплексу організаційно-правових заходів підтримання енергетичної безпеки в Україні в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділено дослідженню динаміки індекса глобального розвитку та його впливу на систему національної безпеки.

В основу дослідження покладено системний і статистичний методи. Системний метод передбачає комплексний підхід до аналізу, де складові енергетичної системи розглядаються як взаємопов’язані і взаємозалежні елементи. Статистичний метод забезпечує реальними даними в часі та дозволяє формувати правильні рішення на основі адекватної статистики. Об’єднання системного і статистичного методів дозволяє досягти більш збалансованого і ефективного оцінювання стану енергетичної системи України. Такий підхід враховує всі аспекти та чинники, що впливають на розвиток енергетичної системи і енергозбереження, дозволяє знаходити оптимальні рішення в умовах невизначеності.

Узагальнено дані щодо фактичного стану енергозбереження в Україні, розроблено комплекс організаційно-правових заходів підтримання енергетичної безпеки в Україні в умовах воєнного стану, досліджено вплив індекса глобалізації на систему національної безпеки.

На перспективу необхідна злагоджена система дій щодо імплементації стратегії енергозбереження і розвитку енергетики в Україні. Така стратегія  може бути реалізована лише за умови енергетичної незалежності України. В умовах воєнного стану це питання набуває ще більшої актуальності.

Завантаження

Опубліковано

27.06.2024

Як цитувати

ЯКИМЧУК, О., ШАБАЛА, О., & ЯНЧУК, І. (2024). ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАХОДИ ПІДТРИМАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ІНДЕКСА ГЛОБАЛЬНОГО РОЗВИТКУ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 332(4), 242-248. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-332-35