ФОРМИ ЕКОНОМІЧНОГО ПАРТНЕРСТВА НІМЕЧЧИНИ ТА УКРАЇНИ НА ШЛЯХУ ІНТЕГРАЦІЇ КРАЇНИ В ЄС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-334-18

Ключові слова:

економічне партнерство, двостороння співпраця, ЄС, Німеччина, євроінтеграція

Анотація

У статті проаналізовано стан та проблеми співробітництва України з Німеччиною у виробничій, зовнішньоторговельній та науково-технічній сферах. Обґрунтовано актуальність економічного співробітництва між країнами з огляду на те, що Федеративна Республіка Німеччина є одним зі світових лідерів, членом G7, провідником інтересів ЄС у світі, має найбільшу економіку, найбільше населення та є найбільшим виробником промислової продукції в ЄС, що особливо важливо в умовах, коли Україна та ЄС офіційно розпочали переговори про вступ України в Європейський союз.

Продемонстровано, що детермінанти економічної співпраці між країнами визначаються традиційними формами міжнародних економічних відносин, такими як міжнародне виробництво, міжнародна торгівля, міжнародні науково-технічні зв’язки. Встановлено, що Німеччина є одним із найбільших донорів прямих іноземних інвестицій в Україну, проте галузева структура інвестицій потребує корегування з огляду на значну зацікавленість німецьких інвесторів сировинними виробництвами, що не відповідає завданням модернізації і відновлення економіки України. Також Німеччина є великим торговельним партнером України, посідає п’яте місце серед країн світу за обсягом українського експорту та третє — за обсягом імпорту. Втім структура українського товарного експорту-імпорту з Німеччиною підтверджує тезу про підпорядкування міжнародного співробітництва цілям забезпечення економіки країн ЄС українською сировиною. Вагому роль у двосторонньому співробітництві займають і науково-технічні зв’язки між країнами. Двостороннє економічне співробітництво сприяє зміцненню виробничих, соціальних та культурних зв'язків між країнами, що є важливим кроком на шляху інтеграції України до європейського науково-освітнього простору.

Завантаження

Опубліковано

26.09.2024

Як цитувати

ФОМІШИНА, В., ФЕДОРОВА, Н., ЧАЙКА-ПЕТЕГИРИЧ, Л., & ГАРКУША, Г. (2024). ФОРМИ ЕКОНОМІЧНОГО ПАРТНЕРСТВА НІМЕЧЧИНИ ТА УКРАЇНИ НА ШЛЯХУ ІНТЕГРАЦІЇ КРАЇНИ В ЄС. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 334(5), 128-134. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-334-18