ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МАРИНОВАНИХ БІОФОРТИФІКОВАНИХ ТОМАТІВ ЗА ПОКАЗНИКАМИ БЕЗПЕКИ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-344-4-96Ключові слова:
мариновані помідори, агрономічна біофортифікація, експертні дослідження, “Ріверм”, токсичні метали, мікотоксини, пестицидиАнотація
Проведено експертне дослідження якості маринованих біофортифікованих томатів за показниками безпеки (вмістом токсичних елементів - свинцю, кадмію, миш’яку, ртуті; вмістом нітратів; вмістом залишків пестицидів; вмістом афлатоксину В1 та патуліну). Томати для переробки вирощували з використанням інноваційних технологій агрономічної біофортифікації, яка являэ собою цілеспрямоване використання спеціальних мінеральних добрив для збільшення концентрації мікро- і макронутрієнтів в їстівних частинах сільськогосподарських культур. Використовували органічне добриво «Ріверм», яке забезпечує природне збільшення вмісту вітамінів та мінералів в овочах і не має негативного впливу на ґрунт. Методи дослідження: фізико-хімічні: спектрофотометричні, хроматографічні (високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ) та тонкошарова хроматографія (ТШХ), фізичні (вольтамперометрія). Результати дослідження показали, що вміст токсичних елементів у досліджуваному зразку не перевищує допустимих рівнів. Зокрема, вміст свинцю в маринованих помідорах у 12 разів нижчий за допустимі рівні, миш’яку – у 3 рази. Нітратів у 2,5 рази менше за допустимий для цього виду харчових продуктів. Вміст пестицидів у дослідних зразках маринованих помідорів менший за межу чутливості методу, що використовувався для дослідження. У дослідних зразках маринованих біофортифікованих томатів вміст мікотоксинів не перевищує допустимих рівнів: патуліну – менше 0,01 мг/кг, афлатоксину B1 – менше 0,001 мг/кг. За результатом експертних досліджень зроблено висновок - зразки продукції відповідають вимогам нормативних документів і є безпечними для споживачів.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Ольга ЮДІЧЕВА, Людмила АЛАВЕРДЯН, Наталія ХЛЄБНІКОВА (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

