ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СУТНІСТЬ, СТРУКТУРА, ОЦІНКА

Автор(и)

  • Вікторія СТАДНИК Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» Автор https://orcid.org/0000-0003-3154-3983
  • Інна ДВОРНИК Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» Автор https://orcid.org/0000-0002-9501-117X

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-39

Ключові слова:

продовольча безпека, безпека, регіон, регіональна структура, економічна безпека, сільськогосподарське виробництво, агропромисловий комплекс, агропродовольче виробництво, органічне виробництво, екологічно чиста продукція, стратегічний розвиток

Анотація

Досліджено сутність поняття «продовольча безпека». Вивчаються теоретичні та практичні підходи до забезпечення продовольчої безпеки. Розглянуто загальний стан продовольчої безпеки України, визначено структуру та особливості її забезпечення. Розкрито загальний стан та основні аспекти проблем продовольчої безпеки Чернігівської області та визначено основні напрями її формування. Запропоновано основні напрями регіональної організації виробництва та підвищення рівня життя населення з урахуванням економічних, соціально-демографічних та природно-кліматичних факторів. Визначено, що теоретичні особливості та регіональна структура аграрного сектору як України в цілому, так і Чернігівської області продовжують формуватися під впливом економічної ситуації в країні. Проведено діагностичну оцінку продовольчої безпеки Чернігівської області. Проведено аналіз показників достатності споживання продуктів різних груп у 2023 році в Чернігівській області. Зокрема, приділено увагу основним показникам, які свідчать про рівень продовольчої безпеки регіону. Розширено наукові підходи до розробки механізму забезпечення продовольчої безпеки шляхом підтримки вітчизняного виробництва, а саме впровадження та підтримки органічного виробництва. Згідно зі статистичними даними, у 2022 році площа сертифікованих як органічних або перехідних земель у нашій області становила 3045,8 га, що на 12% менше порівняно з 2021 роком (0,22% від усіх орних земель області). Виробниками органічної продукції вирощено 2502,7 т зернових культур, серед яких жито, овес, триціл, гірчиця, ячмінь, гречка та ін. Доведено, що органічне виробництво є одним із основних напрямів розвитку продовольчої безпеки Чернігівської області. Зокрема, пріоритетною стратегією сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року є розвиток органічного землеробства та виробництва екологічно чистих продуктів харчування.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

СТАДНИК, В., & ДВОРНИК, І. (2024). ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СУТНІСТЬ, СТРУКТУРА, ОЦІНКА. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 330(3), 246-251. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-39