НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ПЕРЕРОБКИ ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-71Ключові слова:
циркулярна економіка, управління відходами, переробка харчових відходів, виробництво біогазу, компостуванняАнотація
У статті обґрунтовано напрями розвитку переробки харчових відходів в умовах становлення циркулярної економіки, яка передбачає повторне використання матеріалів, подовження економічного ланцюга використання ресурсів, уникнення відходів та їх переробку. Доведено, що раціональне управління харчовими відходами стає необхідною умовою сталого розвитку підприємств та потребує інтегрованого підходу до створення ефективної системи поводження з харчовими відходами, а також розробки державних програм і політики у контексті впровадження принципів циркулярної економіки. Обґрунтовано, що переробка харчових відходів та їх трансформація у продукцію з доданою вартістю виступає важливою складовою розвитку сучасних харчових підприємств у межах концепції циркулярної економіки. Проаналізовано форми переробки харчових відходів, до яких відносяться компостування та виробництво біогазу. В умовах дефіциту електроенергії та обмеженості традиційних енергоресурсів, біогазові технології можуть стати потужним фактором розвитку національної енергетики в умовах становлення циркулярної економіки. Проаналізовано діяльність українських підприємств, що є лідерами у біогазовому секторі країни. Встановлено, що переробка харчових відходів відіграє ключову роль у розбудові циркулярної економіки, яка базується на раціональному використанні ресурсів і зменшенні екологічного навантаження.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Богдан ГОЦІЙ, Ростислав ТУЛЬЧИНСЬКИЙ, Анна ПОГРЕБНЯК (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.