ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОАКТИВІВ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ

Автор(и)

  • Анатолій ГУЦУЛЯК Західноукраїнський національний університет Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-9

Ключові слова:

MiCA, AMLD5, DeFi, DLT технологія, токени електронних грошей, токени прив'язані до активів, криптоактиви

Анотація

Дослідження особливостей сучасного нормативно-правового регулювання Європейського Союзу, щодо криптоактивів; вивчення Регламенту MiCA  та можливих правових прогалин; вивчення відповідності законодавства вимогам цифрової епохи та його впливу на впровадження інноваційних фінансових інструментів на технології DLT.

При здійсненні дослідження застосовувались загальнонаукові методи дослідження та спеціальні методи, зокрема: індукція та дедукція - на етапі збору первинних даних та їх аналізу, порівняльний (для зіставлення положень законодавства щодо різних типів криптоактивів), абстрактно-логічний – в процесі формулювання висновків, описово-аналітичний, творчо-критичний, економічного аналізу.

Досліджено передумови виникнення нормативно-правового регулювання криптоактивів в Європейському Союзі. Проаналізовано головний чинний документ ЄС щодо криптоактивів - Регламент ЄС 2023/1114 (MiCA), який повноцінно почне діяти з 30 грудня 2024 року. Розкрито основні категорії криптоактивів, які підпадають під дію Регламенту та додаткові спеціальні вимоги регулятора щодо окремих з них. Ідентифіковано правові прогалини чинного Регламенту та зосереджено увагу на категоріях криптоактивів, які не підпадають під дію Регламенту MiCA. Визначено широту повноважень компетентних органів, щодо обмеження емісії токенів, при виникненні загрози грошово-кредитній політиці та фінансовій стабільності ЄС.

Визначено основні положення нормативно-правового регулювання криптоактивів на території Європейського Союзу. Ідентифіковано типи криптоактивів, які не підпадають під дію Регламенту MiCA. Вказано основні правові прогалини існуючого законодавства стосовно NFT та DeFi. Відзначено позитивні аспекти законодавства в напрямку захисту прав приватних та інституційних інвесторів.

Основні положення статті можуть бути використані постачальниками послуг з обслуговування криптоактивів для внесення потрібних змін у свої бізнес-моделі, щоб відповідати вимогами Регламенту, який повною мірою запрацює з 30 грудня 2024 року. Емітенти токенів, спираючись на дане дослідження, можуть відредагувати власні “білі книги” та подати їх до компетентних органів із заявкою на отримання дозволу для продовження діяльності. Суб'єкти господарювання різних країн можуть використати результати дослідження для підготовки своєї бізнесової моделі до правових вимог Регламенту MiCA задля ведення діяльності на ринку ЄС. Результати роботи можуть стати підґрунтям для подальших наукових досліджень, а також використані для гармонізації українських правових норм із європейськими.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

ГУЦУЛЯК, А. (2024). ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОАКТИВІВ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 330(3), 64-72. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-9