ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ ПЕРЕРОБЛЕНОЮ ПЛОДООВОЧЕВОЮ ПРОДУКЦІЄЮ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-34Ключові слова:
переробка, експорт, імпорт, фрукти, овочі, структура, диверсифікаціяАнотація
У статті розглянуто динаміку експорту та імпорту Україною продукції групи 20 УКТЗЕД «Продукти переробки овочів, плодів, горіхів» з виділенням максимальних й мінімальних вартісних показників за останні десять років. При цьому загальне сальдо для України часто змінюється з позитивного на негативне і навпаки. Зараз плодоовочева переробка слабко впливає на формування доходів операторів аграрної торгівлі. Проаналізовано географічну та товарну структуру зовнішньої торгівлі нашої країни переробленою плодоовочевою продукцією. Здійснено загальну оцінку розвитку світового ринку в контексті міжнародної торгівлі за останні роки через призму її відчутного зростання. Відзначено країни, які посідають чільні місця в глобальному експорті та імпорті. Охарактеризовано важливі тенденції внутрішнього ринку, які заважають повноцінному розвитку переробного бізнесу в харчовій промисловості. Надані рекомендації щодо розвитку переробки фруктів та овочів в контексті внутрішнього продовольчого забезпечення та нарощування експорту.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Богдан ДУХНИЦЬКИЙ, Андрій БОЦМАН (Автор)

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.