ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ ПЕРЕРОБЛЕНОЮ ПЛОДООВОЧЕВОЮ ПРОДУКЦІЄЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-34

Ключові слова:

переробка, експорт, імпорт, фрукти, овочі, структура, диверсифікація

Анотація

У статті розглянуто динаміку експорту та імпорту Україною продукції групи 20 УКТЗЕД «Продукти переробки овочів, плодів, горіхів» з виділенням максимальних й мінімальних вартісних показників за останні десять років. При цьому загальне сальдо для України часто змінюється з позитивного на негативне і навпаки. Зараз плодоовочева переробка слабко впливає на формування доходів операторів аграрної торгівлі. Проаналізовано географічну та товарну структуру зовнішньої торгівлі нашої країни переробленою плодоовочевою продукцією. Здійснено загальну оцінку розвитку світового ринку в контексті міжнародної торгівлі за останні роки через призму її відчутного зростання. Відзначено країни, які посідають чільні місця в глобальному експорті та імпорті. Охарактеризовано важливі тенденції внутрішнього ринку, які заважають повноцінному розвитку переробного бізнесу в харчовій промисловості. Надані рекомендації щодо розвитку переробки фруктів та овочів в контексті внутрішнього продовольчого забезпечення та нарощування експорту.

Завантаження

Опубліковано

27.03.2025

Як цитувати

ДУХНИЦЬКИЙ, Б., & БОЦМАН, А. (2025). ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ ПЕРЕРОБЛЕНОЮ ПЛОДООВОЧЕВОЮ ПРОДУКЦІЄЮ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 340(2), 215-218. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-34