ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-19

Ключові слова:

сталий розвиток, цілі сталого розвитку, податкові надходження, державні витрати, прямі іноземні інвестиції

Анотація

Сталий розвиток визначено як пріоритет дій країн світу на найближчу перспективу. Однак наразі Цілі сталого розвитку стикаються з дефіцитом фінансування. Нерівномірний доступ до фінансування для забезпечення сталого розвитку, яскраво виявлений пандемією COVID-19, став ще більш укоріненим, оскільки події 2019-2020 років загострили розрив між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються.  Без термінових дій таке фінансування ризикує перетворитися на розрив сталого розвитку. Основними джерелами фінансування сталого розвитку є державні витрати та іноземні інвестиції. Події 2022  року в Україні тільки посилили ці занепокоєння. Різке підвищення цін на продовольство та енергоносії та швидке погіршення фінансових умов ще більше обтяжили і без того обмежений фіскальний простір у країнах, що розвиваються. Вищезазначені фактори призвели до різкого зростання державних видатків, що обмежує фіскальну спроможність як розвинених країн, так і країн, що розвиваються. Це має подальші наслідки для досягнення Цілей сталого розвитку, особливо для країн з низьким рівнем доходу.  Зараз кожна третя країна перебуває під високим ризиком фіскальної кризи, падають не тільки обсяги податкових надходжень до бюджетів, а й частка їх загальній сумі ВВП. Прямі іноземні інвестиції  можуть відігравати вирішальну роль у досягненні Цілей сталого розвитку. З точки зору приймаючих країн, він має потенціал для посилення зростання та інновацій, створення якісних робочих місць і розвитку людського капіталу, підвищення рівня життя та екологічної стійкості тощо.

Викликом для країн, що розвиваються, за нинішнього сценарію є мобілізація достатніх ресурсів як з внутрішніх, так і з міжнародних джерел не лише для досягнення Цілей сталого розвитку як таких, але й для підтримки засобів до існування, охорони здоров'я та добробуту людей.

Завантаження

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

МАРГАСОВА, В., ПОКОТИЛОВА, О., РУЖИЦЬКИЙ, Ю., & ШАПОВАЛОВА, В. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 330(3), 128-133. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-330-19