ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСПЕРТНИХ ОЦІНОК У ВИЗНАЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Олена БУХАЛО Державний біотехнологічний університет Автор

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-338-12

Ключові слова:

трудовий потенціал, інноваційна економіка, ресурсний потенціал, методика експертних оцінок, аграрні підприємства, економічний розвиток, оцінювання об’єктів

Анотація

Мета статті полягає у дослідженні методики експертної оцінки трудового потенціалу аграрних підприємств та визначення напрямів його розвитку у сучасних умовах соціально-економічного стану. Доведено, що ефективність роботи підприємств залежить від їх ресурсного потенціалу, у тому числі трудового. Сучасний соціально-економічний стан агарних підприємств має тенденцію до погіршення, це пов’язано як з об’єктивними, так і суб’єктивними причинами. Необхідність проведення експертної оцінки трудового потенціалу при плануванні подальшого розвитку аграрних підприємств є передумовою для підвищення ефективності виробництва. Необхідність проведення досліджень була викликана цілою низкою факторів, серед них: значне зменшення кількості населення, зниження ефективності діяльності підприємств, втрата рівня кваліфікації кадрів. В умовах сучасних викликів, є доцільність залучення прийомів імітаційного моделювання та експертної оцінки виробничої діяльності підприємств в особливості використання їх трудового потенціалу.

У статті узагальнені пропозиції щодо реформування системи управління трудовими ресурсами, а також системи підготовки та перепідготовки працівників аграрних підприємств. При цьому виникає необхідність врахування вітчизняного та зарубіжного досвіду щодо віддачі від задіяного у виробництві продукції трудового потенціалу.

Завантаження

Опубліковано

29.01.2025

Як цитувати

БУХАЛО, О. (2025). ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСПЕРТНИХ ОЦІНОК У ВИЗНАЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 338(1), 88-93. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-338-12