ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОЦІНКА ПОЖЕЖНИХ РИЗИКІВ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-336-67

Ключові слова:

пожежна безпека, ідентифікація небезпек, мінімізація наслідків, кухонне обладнання, електричні мережі, відкритий вогонь, евакуація, детектори диму, система сповіщення

Анотація

У статті проаналізовано стан пожежної безпеки у закладах готельно-ресторанного бізнесу України за 2016–2021 роки, оцінено причини та наслідки випадків пожеж, надано рекомендації стосовно запобігання пожежних небезпек та мінімізації негативних наслідків.

Метою статті визначено проведення аналізу та надання оцінки сукупності наявних пожежних ризиків у готельно-ресторанних закладах, їх причин, наслідків і рекомендацій щодо запобігання чи мінімізації. Для її досягнення виконані завдання із систематизації та обробки отриманих із відкритих джерел статистичних даних щодо кількості облікованих випадків пожеж у готельно-ресторанних закладах у визначений період, проведено аналіз основних причин їх виникнення та сукупності факторів, що формують означені причини, висвітлено головні проблеми готельно-ресторанних закладів у сфері пожежної безпеки, характерні для більшості готелів і ресторанів нашої країни, систематизовано та проаналізовано сукупність можливих наслідків прояву пожежної небезпеки. Кінцевим завданням статті стало надання рекомендацій щодо усунення, мінімізації чи оптимізації пожежних ризиків.

У якості ключових проблем готельно-ресторанних закладів у сфері пожежної безпеки можна виділити наступні: недостатня підготовка власників та персоналу з правил пожежної безпеки; недостатнє усвідомлення власників і персоналу необхідності та важливості дотримання правил пожежної безпеки; відсутність регулярних навчань та тренувань з евакуації людей у випадку виникнення пожежі; застарілість протипожежного обладнання та систем попередження пожеж і сповіщення (у деяких закладах ступінь зношення досягала 90%); відсутність спеціального обладнання (димових та температурних детекторів, пожежних сповіщувачів, систем пожежогасіння) або недотримання правил їх експлуатації; недостатня організація та координація між службами пожежної безпеки та органами управління закладами.

Розуміння пожежних ризиків у готельно-ресторанній сфері вимагає комплексного аналізу структурних особливостей закладів, які можуть впливати на рівень пожежної безпеки. Цей аналіз включає оцінку будівельних конструкцій, вентиляційних систем, протипожежних засобів та евакуаційних маршрутів. Ретроспективний аналіз причин виникнення пожеж та їх наслідків дозволяє побачити сталу тенденцію як стосовно ранжування причин, так і відносно наявних наслідків.

Проведене дослідження з оцінки ризику виникнення пожеж у закладах готельно-ресторанного бізнесу дозволяє надати необхідні для впровадження рекомендації. Необхідними заходами є впровадження системи навчання персоналу з питань пожежної безпеки та перевірки і модернізації пожежної інфраструктури готелів та ресторанів, а також посилення нагляду з боку керівних органів щодо дотримання вимог законодавства України. Важливо також активізувати освітні та тренувальні програми для персоналу з пожежної безпеки, щоб забезпечити високий рівень готовності до надзвичайних ситуацій та запобігти можливим трагедіям і збиткам. Також, важливим та необхідним є постійне навчання персоналу щодо правил, протоколів дотримання пожежної безпеки, запобігання та попередження пожеж і випадків загоряння у закладах готельно-ресторанного обслуговування, поводження персоналу в умовах виникнення надзвичайної ситуації та правилам надання первинної долікарської допомоги. Окремою рекомендацією, але не менш важливою за попередні, є необхідність залучення додаткових інвестицій до запровадження сучасних методів та заходів з дотримання протипожежного законодавства. Звісно, безпекова політика передбачає додаткові витрати (інколи досить суттєві), але багаторічний міжнародний та вітчизняний досвід із інвестування у систему безпеки готельно-ресторанних підприємств показує значні стратегічні переваги такого підходу.

Завантаження

Опубліковано

28.11.2024

Як цитувати

ПОГРЕБНЯК, А., ВИШНІКІНА, О., КУЧЕР, М., САБІРОВ, о., & ГРИЦЕНКО, А. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОЦІНКА ПОЖЕЖНИХ РИЗИКІВ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 336(6), 433-439. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-336-67