РОЛЬ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ У ФОРМУВАННІ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Автор(и)

  • Ольга ГРИЦЕНКО Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова Автор https://orcid.org/0000-0002-9253-7299

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-56

Ключові слова:

місцеві податки, місцевий бюджет, податкове регулювання, оптимізація сплати місцевих податків

Анотація

В статті розглянуто проблемні аспекти формування доходів і видатків місцевих бюджетів в складних економічних умовах, що виникають під впливом гібридної війни із Росією. Здійснено акцент на необхідності перебудови національної бюджетної політики в контексті формування гарантій для фінансового забезпечення соціальних потреб населення України, його всебічний захист та створення гідних умов роботи і проживання.

Обгрунтовано важливу роль місцевих податків у формуванні доходів місцевих бюджетів територіальних громад на основі систематизації підходів вчених та проведеної експертної оцінки стану і змін місцевих бюджетів у 2021-2022 рр. Визначено проблемні аспекти у сплаті місцевих податків та окреслено шляхи їх вирішення. Доведено необхідність подальшого  удосконалення податкового законодавства, здатного забезпечити формування нової податкової моделі для цілей оптимізації податкового регулювання сплати місцевих податків та збільшення доходів до місцевого бюджету.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати