ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-10

Ключові слова:

технологія блокчейн, інтелектуальна власність, бізнес, криптовалюта, штучний інтелект, транзакції

Анотація

У статті розглянуто сучасний погляд на використання технології блокчейн у сфері управління інтелектуальною власністю. Нині блокчейн активно застосовують у різних сферах бізнесу, переважно для поліпшення бізнес-процесів і зниження витрат. Основні переваги блокчейна пов'язані з усуненням посередників, надійністю даних, довірою і прозорістю. Зберігання інформації про транзакції без необхідності участі сторонніх організацій дає змогу виконувати транзакції швидше за менших витрат. У сучасній системі інтелектуальної власності ліцензування, ідентифікація правовласника, розслідування порушень прав інтелектуальної власності та інші дії, пов'язані з управлінням правами інтелектуальної власності переважно виконуються третіми сторонами. Блокчейн усуває необхідність у таких посередниках, що знижує витрати на управління правами інтелектуальної власності.

Окрім усіх виокремлених можливостей, є низка потенційних проблем, пов'язаних із технічною специфікою блокчейна: незмінність внесених даних; блокчейн є предметом суперечок через високе енергоспоживання, пов'язане з "майнінгом"; більшість наявних загальнодоступних механізмів консенсусу в блокчейн-системах покладаються на наявність криптовалюти в системі, що ускладнює розробку додатків, не пов'язаних із поняттямbusiness криптовалюти; відсутність незалежних від криптовалюти механізмів консенсусу для загальнодоступних ланцюжків блоків ускладнює їх відділення від "цифрових монет".

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати

ТЕРЕНЯК, Л., & KIZILOV, A. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 328(2), 70-75. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-10