ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МЕХАНІЗМІВ СПІВПРАЦІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-24

Ключові слова:

територіальна громада, децентралізація, механізм, співробітництво, механізм співпраці, місцеве самоврядування, цивільний захист населення

Анотація

Наразі в територіальних громад є належні інструменти залучення інших громад до співробітництва за допомогою місцевих програм, конкурсів, грантів тощо. Щоб втілити деякі проекти, приміром, надання соціальних послуг, існує вимога, що ініціатором повинна стати громада, що має населення більше 25 тисяч осіб. Через це більші громади одержують вагоме значення щодо ініціювання проектів співробітництва, а також приєднання менших громад, що зацікавлені в їхньому втіленні. Відтак, механізми співпраці територіальних громад в умовах децентралізації є важливим елементом забезпечення ефективного функціонування розширеної системи місцевого самоврядування.

Метою статті є розкриття теоретичних аспектів механізмів співпраці територіальних громад.

Для досягнення вище зазначеної мети дослідження було використано загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу, узагальнення, порівняльний метод та систематизації, системний метод, логічний, діалектичний, метод узагальнення, комплексного і системного підходів.

Розкрито сутність поняття «співробітництво територіальних громад» та визначено, що його варто розуміти як унікальну форму синергетичної взаємодії, де дві або більше територіальні громади, роблячи спільні зусилля та об’єднуючи свої ресурси, прагнуть досягти взаємної вигоди та створити умови для територіального розвитку, що виходить за межі можливостей їхньої самостійної чи ізольованої діяльності та враховує сучасні вимоги до ефективності та інновацій у сфері місцевого самоврядування. Натомість з’ясовано, що механізм співпраці територіальних громад слід розглядати як систему різних форм, засобів та інструментів, які дозволяють громадам спільно працювати та об'єднувати свої зусилля для досягнення спільних цілей і вирішення спільних завдань. Встановлено, що співпраця здатна допомогти вдалому усуненню ефектів нераціональної діяльності самоврядування й непродуктивного застосування ресурсів, що існують в територіальних громадах, та, крім того, недосконалої організації територіальної влади. Визначено, що зміст співпраці зводиться до того, що відповідно до договору територіальні громади здійснюють поєднання своїх ресурсів і зусиль задля розв’язання наявних проблем власного розвитку.

Перспективи подальших досліджень полягають у дослідженні організаційних механізмів співпраці територіальних громад в умовах децентралізації.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати