ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА КРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ: БАР’ЄРИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДОЛАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-41

Ключові слова:

енергетика, енергетична безпека, відновлювальні джерела енергії, енергетичні ресурси, євроінтеграційні процеси

Анотація

У статті розкрито етапи еволюції концепції енергетичної безпеки від початку XX століття до сучасних реалій, враховуючи повномасштабне вторгнення агресора на територію України. Автори наголошують, що в минулому енергетична безпека була пов’язана головним чином з забезпеченням постачання та доставки нафти та газу, а тепер ускладнилась з постачанням палива для військових цілей. Зазначається, що російська агресія проти України підкреслила важливість політики енергетичної безпеки США та Європейських країн. У статті проаналізовано результати досліджень, які розкривають загрози безпеці, пов'язані з енергетичним сектором в Сполучених Штатах. Наголошено на необхідності прийняття рішень, які охоплюють технічні, політичні та програмні аспекти. Обговорюються нові стратегії для ринку енергетики, включаючи альтернативні джерела енергії та високоефективні технології. В статті аналізується зв'язок між міжнародними конфліктами та енергетичною безпекою, в тому числі у контексті кризи в Перській затоці 1991 року та Іракської війни 2003 року. У статті наведено результати політичних дебатів щодо протистояння між рф, США та Європою, і вказують на необхідність розвитку альтернативних джерел енергії та енергоефективності. Визначено, що майбутнє енергетичної політики повинно враховувати глобальні тенденції та міжнародні відносини, а не лише економічні та геополітичні аспекти.

Розглянуто актуальні тенденції в енергетичній сфері та їх вплив на енергетичну безпеку в умовах конфлікту. Підкреслено важливість переходу до відновлюваних та альтернативних джерел енергії в умовах зменшення запасів традиційних видів палива та росту його цін. Зазначено проблеми, пов'язані з постійною залежністю від викопного палива, такі як виснаження запасів, глобальне потепління, екологічні проблеми та геополітичні конфлікти. У статті наголошено на необхідності співпраці між урядами країн-споживачів енергії для переорієнтації їх енергетичних секторів. Зазначено, що зростаюча загроза глобального потепління та інші проблеми потребують негайних заходів з переходу до менш забруднюючих джерел енергії. У статті проаналізовано вплив війни в Україні на енергетичну безпеку регіону та показує необхідність розвитку альтернативних джерел енергії для забезпечення стійкості енергопостачання. Зазначається, що енергетична безпека є важливим елементом стабільності економіки країни та відіграє ключову роль у міжнародних відносинах. У контексті Європейського Союзу відзначені зусилля країн членів щодо зменшення залежності від поставок газу з рф та дієві кроки у напряму розвитку альтернативних джерел енергії. Проте зазначається про наявність складнощів щодо досягнення цієї мети через недостатню координацію та збільшення цін на газ у Європі. Підкреслено необхідність швидких та ефективних заходів для забезпечення енергетичної безпеки в умовах сучасних викликів та конфліктів.

Завантаження

Опубліковано

31.01.2024

Як цитувати

КОВАЛЕНКО, Ю., ЛАЗАРЕНКО, Д., & МАРЧЕНКО, О. (2024). ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА КРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ: БАР’ЄРИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДОЛАННЯ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 326(1), 262-266. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-41