ТРАНСПОРТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-332-48

Ключові слова:

готельно-ресторанне обслуговування, транспортна система, транспортне забезпечення, територіальні громади, модель оптимізації транспортного забезпечення готельно-ресторанного обслуговування

Анотація

У статті досліджено роль транспортного забезпечення у формуванні якості готельно-ресторанного обслуговування в умовах розвитку територіальних громад. Зазначено, що розвиток готельно-ресторанного бізнесу у територіальних громадах є важливим атрибутом іміджу території, що сприяє залученню інвестицій, виступає джерелом податкових надходжень та робочих місць у громаді. Добре організоване транспортне обслуговування громадян та гостів і наявність розвинутих транспортних систем у територіальних громадах є важливою умовою для економічного та соціального розвитку. Доведено, що якісне транспортне забезпечення є важливою умовою конткурентоспроможності туристичного продукту регіону (громади ), у звязку з чим представники туристичного та готельно-ресторанного бізнесу зацікавлені в його оптимізації, розвитку та диверсифікації.

Проаналізовано стан транспортного забезпечення розвитку громад, що дозволило виділити основні тенденції, серед яких: зростання ролі та переважання автомобільного і залізничного  транспорту, погіршення якості транспортного обслуговування, старіння парку громадського транспорту,  слабка відповідність маршрутів потребам громадян та бізнесу, зниження економічної доступності транспорту для громадян з низьким рівнем доходу. Вказані проблеми посилюються в умовах повномасштабної війни в Україні.

Для оптимізації транспортного забезпечення готельно-ресторанного обслуговування в територіальних громадах запропоновано модель, яка спрямована на покращення доступності туристичних об'єктів через співпрацю місцевих громад та підприємств, розвиток інфраструктури і використання сучасних технологій. На місцевому рівні реалізація моделі оптимізації транспортного забезпечення готельно-ресторанного обслуговування може здійснюватися за допомогою ряду інструментів, серед яких: розробка та вдосконалення місцевих транспортних маршрутів, що покращують доступність ключових туристичних об'єктів; інвестиції в транспортну інфраструктуру, такі як покращення дорожнього покриття, створення зручних зупинок громадського транспорту та паркувальних зон; співпраця між місцевою владою та туристичними підприємствами у створенні спільних інформаційних центрів та організації промоційних кампаній; державно-приватне партнерство.

Завантаження

Опубліковано

27.06.2024

Як цитувати

СТЕГНЕЙ, М., НОДЬ, О., БЕРГХАУЕР, О., & ПРОКОПЕЦЬ, Р. (2024). ТРАНСПОРТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 332(4), 316-321. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-332-48