ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ РЕАЛЬНИМ СЕКТОРОМ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-65

Ключові слова:

реальний сектор економіки, фінансове управління, фінансові ресурси, фінансові інструменти, банківський кредит, інвестицій, гранти, програми підтримки

Анотація

Стаття присвячена дослідженню стану та проблем фінансового управління реальним сектором економіки України в умовах сучасних викликів.

Завдяки системі економічних показників аргументовано визначальну роль реального сектору економіки у забезпеченні національного розвитку та економічної безпеки. Визначено негативні його тенденції із встановленням основних факторів впливу. Особливу увагу зосереджено на умовах (галузевості, термінів, валюти кредитування) та результатах банківського кредитування реального сектору економіки України у 2021-2023 роках. Встановлено відсутність зацікавленості в інвестиційних процесах економіки країни, що у майбутньому матимете лише негативні наслідки. Заявлено про державну грантову підтримку суб’єктів бізнесу («єРобота», «Власна справа») та преференційну програму кредитування («Доступні кредити 5-7-9%»). Визначено ролі міжнародного фінансування реального сектору економіки України у його фінансовому управління через систему заходів підтримки ЄБРР, ЄІБ, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Кредитна установа для відбудови (KfW) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Запропоновано авторське бачення фінансового управління реального сектору економіки України з його структурними елементами, в ході чого заявлено про пріоритетні проблеми його фінансового управління у секторі нормативно-правове забезпечення та гарантування прав учасників, інформаційно-аналітичне забезпечення, організації відносин та функціонування інфраструктури, а також наявності, достатності фінансових ресурсів та стабільності джерел їх залучення. В рамках пошуку шляхів вирішення проблемних питань акцентовано увагу на посиленні участі банківського кредитування, зокрема на основі новітніх цифрових технологій та «зелених» інструментів. Надано пропозиції державної підтримки у сфері фінансового управління реального сектору економіки та стимулювання національної та іноземної інвестиційної активності.

Завантаження

Опубліковано

25.04.2024

Як цитувати

МАРГАСОВА, В., ГАРАФОНОВА, О., РУЖИЦЬКИЙ, Ю., & ШАПОВАЛОВА, В. (2024). ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ РЕАЛЬНИМ СЕКТОРОМ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 328(2), 440-447. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-65