КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ОСМИСЛЕННЯ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ ФЕНОМЕНІВ «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ДЕРЖАВИ» ТА «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-13

Ключові слова:

концепт, конкурентоспроможність, держава, національна безпека, принципи, цілі, стратегії, моделі, механізми публічного управління, цифровізація, оптимізація

Анотація

Стаття присвячена аналізу теоретичних та практичних аспектів взаємозалежності феноменів «конкурентоспроможність держави» та «національна безпека».

Метою дослідження є виявлення сутності, складових, показників, чинників, механізмів, викликів, загроз, перспектив та стратегій забезпечення цих феноменів, а також їх динаміки та трансформації в умовах глобалізації, цифровізації, демократизації, інновацій.

Для досягнення мети дослідження автори поставили такі завдання, як проаналізувати наукову літературу, що стосується конкурентоспроможності держави та національної безпеки, порівняти рівень конкурентоспроможності та національної безпеки в різних країнах та регіонах, визначити основні виклики та загрози для конкурентоспроможності держави та національної безпеки в сучасних умовах, запропонувати способи підвищення конкурентоспроможності держави та національної безпеки України.

Автори використовують аналіз та синтез наукової літератури, статистичних даних, нормативно-правових актів, документів міжнародних організацій, порівняльний та історичний, системний та комплексний, логічний та критичний методи дослідження.

Автори роблять висновок, що конкурентоспроможність держави та національна безпека є взаємопов'язаними та взаємозалежними феноменами, які визначають статус, роль та перспективи держави у світовій спільноті, а також що для підвищення конкурентоспроможності держави та національної безпеки в майбутньому необхідно здійснювати комплексні реформи та модернізації у всіх сферах життєдіяльності. Основним стратегічним орієнтиром України у сфері забезпечення національної безпеки є створення достатніх власних спроможностей як базису для забезпечення власної безпеки та стійкості.

Завантаження

Опубліковано

31.01.2024

Як цитувати

СИТНИК, Г. ., & ТАРАН, Є. . (2024). КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ОСМИСЛЕННЯ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ ФЕНОМЕНІВ «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ДЕРЖАВИ» ТА «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА». Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 326(1), 77-81. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-326-13