ВПЛИВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПАРКІВ - КРИСОВАТИЙ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Інноваційні парки є ключовими елементами сучасної інноваційної інфраструктури, спрямованої на розвиток науки, технологій та підтримку підприємництва. В умовах швидких трансформаційних змін, спричинених розвитком цифрових технологій, процесами глобалізації, зростанням вимог до екологічної стійкості та соціальної відповідальності, інноваційні парки стикаються з необхідністю адаптації своїх бізнес-моделей та управлінських підходів для збереження конкурентоспроможності та підвищення ефективності. Метою представленою роботи є визначення особливостей впливу трансформаційних змін на ефективність функціонування інноваційних парків. Методи використані в роботі: логічний метод, метод порівняння, методи аналізу та синтезу, методи дедукції та індукції, табличні та графічні методи для наочного представлення результатів дослідження. Також обґрунтовано, що вплив трансформаційних змін проявляється в необхідності інтеграції новітніх технологій, цифрових рішень, а також застосуванні інноваційних форматів співпраці, що зумовлює швидке оновлення інфраструктури парків, розвиток нових сервісів і підходів до управління знаннями. Зміни на ринку праці, підвищення вимог до кваліфікації працівників, активізація роботи над проєктами, орієнтованими на екологічну стійкість, роблять інноваційні парки осередками соціально-економічного прогресу та адаптації до вимог сталого розвитку. Вплив трансформаційних змін проявляється в необхідності інтеграції новітніх технологій, цифрових рішень, а також застосуванні інноваційних форматів співпраці, що зумовлює швидке оновлення інфраструктури парків, розвиток нових сервісів і підходів до управління знаннями. Зміни на ринку праці, підвищення вимог до кваліфікації працівників, активізація роботи над проєктами, орієнтованими на екологічну стійкість, роблять інноваційні парки осередками соціально-економічного прогресу та адаптації до вимог сталого розвитку. Таким чином, аналіз впливу трансформаційних змін на інноваційні парки є важливим завданням для визначення їх ролі в сучасній економіці та знаходження ефективних рішень для збереження їхньої актуальності й ефективності в умовах постійних змін.
Keywords: інноваційна активність; ланцюги вартості; цифрові технології; цифрова економіка; інноваційний парк; інтелектуальний потенціал; трансформаційні зміни; урбаністика