ПЕРСПЕКТИВИ ПОСИЛЕННЯ ПОЗИЦІЙ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОМПАНІЙ НА РИНКУ DEEP TECH В УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО ЛАНДШАФТУ ЄС - ШВОРАК, Людмила; ГУМЕНЮК, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Мета статті полягає у виокремленні перспектив посилення позицій європейських компаній на ринку deep tech в умовах модернізації інноваційного ландшафту ЄС за рахунок використання потенціалу регуляторної політики та політики у сфері конкуренції. Встановлено, що в основі дивергенцій інноваційного розвитку в ЄС лежить інституційний розрив, який, хоча й повільно, але нівелюється, що пов’язано з таким:  спрощенням управління компаніями (отримання дозволів, доступ до кредитів, захист інвесторів, зниження ризику в отриманні ресурсів тощо); трансформацією на ринку праці (зростання частки персоналу, що використовує гнучкі форми зайнятості та підвищення мінімальної заробітної плати); усвідомленням залежності між розвитком стартапів та людським (сукупність знань, навичок, компетенцій, досвіду та мотивації, що визначає працездатність людей) і соціальним (колективні знання, навички, компетенції, норми поведінки, правила та очікування щодо перспектив взаємодії) капіталом. Вплив людського та соціального капіталів на залучення й нарощення обсягів інвестицій в сферу стартапів, розвиток професійних навичок, розвиток підприємництва та інноваційну активність незаперечений.  Обидва ці капітали доповнюють один одного: вони можуть стимулювати або обмежувати технологічний та організаційний прогрес у певній країні. Інноваційну екосистему визначено середовищем консультаційного та інформаційного супроводу стартапів, що сприяють розвитку архітектури європейських глибинних технологій, які набувають все більшої актуальності як у глобальному, так і в регіональному масштабах. Відзначено, що розробка спільної політики інноваційного розвитку на рівні ЄС вимагає координації застосовуваних на національному рівні стимулюючих інструментів прямого (кредити та витрати на НДДКР) та опосередкованого впливу (розбудова бізнес-середовища, цифрової екосистеми),  які слугують комерціалізації результатів інновацій та розвитку науки (за допомогою субсидій, грантів, програм, інноваційних ваучерів тощо). Важливим завданням на рівні Єврокомісії визнано уникнення асиметрій інноваційного розвитку у ЄС, що в перспективі здатні загострити дивергентні процеси у соціально-економічній сфері.
Keywords: діджиталізація; міжнародні ринки товарів і послуг; цифрові послуги; інновації; технології; цифрові платформи; цифрова трансформація; Deep Tech; європейський ринок; венчурне фінансування; технологія; конкуренція; регулювання; дивергенції; інноваційний розвиток