СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ МІНЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - ГОРАЛЬ, Ліліана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Дослідження присвячене стратегічному плануванню та управлінню енергетичною безпекою промислових підприємств в умовах динамічних змін на глобальних енергетичних ринках та сучасних викликів. Актуальність теми зумовлена критично важливим значенням енергетичної безпеки для забезпечення стабільності виробничих процесів, оптимізації витрат, підвищення енергоефективності та зменшення негативного впливу на довкілля.На теоретичному рівні дослідження аналізує ключові концепції і методології, що лежать в основі формування стратегій управління енергетичною безпекою. Особлива увага приділяється теоретичним підходам до прогнозування ризиків, ідентифікації загроз та інтеграції новітніх технологій, таких як штучний інтелект та автоматизовані системи моніторингу, у процес стратегічного планування. Теоретичний аналіз допомагає виявити основні принципи і стратегії, які є критично важливими для адаптації до швидко змінюваного зовнішнього середовища та нових загроз.На практичному рівні дослідження розглядає реальні випадки та приклади впровадження стратегій енергетичної безпеки на промислових підприємствах. Включені аналізи успішних практик, планування дій у випадку надзвичайних ситуацій, відновлення після кризових ситуацій та управління ресурсами. Окремо розглянуто питання координації між різними рівнями управління та інтеграції стратегії енергетичної безпеки з іншими корпоративними планами і державними регуляторними вимогами.Дослідження підкреслює необхідність створення адаптивних систем управління, які не тільки забезпечують надійність постачання енергоресурсів, але й оперативно реагують на різноманітні загрози, включаючи природні катастрофи, техногенні аварії, терористичні акти і кібератаки. Практичний аспект дослідження також включає оцінку ефективності систем моніторингу та зворотного зв'язку для адаптації стратегій на основі змін у зовнішньому середовищі та результатів моніторингу.Проведене дослідження робить вагомий внесок у наукову дискусію щодо стратегії та планування управління енергетичною безпекою, поєднуючи теоретичні основи з практичними рекомендаціями. Науково обґрунтовані методи прогнозування загроз і розробки адаптивних стратегій забезпечують ефективне управління енергетичною безпекою промислових підприємств у контексті сучасних глобальних викликів та технологічних змін.
Keywords: управління; енергетична безпека; ризики; загрози; моніторинг; енергетичне підприємство; ефективність; стратегія; планування