АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - ФОРКУН, Ірина; ГОРДЄЄВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті здійснено аналіз діяльності вітчизняних банків фінансовому ринку України, досліджено стан та динаміку активів, капіталу та зобов’язань банківської системи за 2020-2023 роки. Виявлено тенденцію укрупнення банківської системи, виводу з ринку ненадійних банків або банків, чий капітал належить підсанкційним власникам.Досліджено стан, динаміку та якість кредитного портфеля банківської системи, проаналізовано стан дотримання банками пруденційних нормативів НБУ щодо кредитного ризику.Визначено, що в умовах впливу обставин «force major» банківська система постійно має адаптувати свою діяльність на фінансовому ринку, виконуючи роль посередника в обігу капіталу та фінансових ресурсів з метою стабілізації фінансового стану економіки країни.
Keywords: банківська система; фінансовий ринок; активи; капітал; зобов’язання