УПРАВЛІННЯ ФОНДАМИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ТА МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В УКРАЇНІ - СЕМЕНОВА, Валентина; ТРОПІНІНА, Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проведено дослідження проблем управління фондами Державного бюджету та місцевих бюджетів в Україні. Розглянуто систему управління фондами Державного бюджету та місцевих бюджетів в Україні та зроблено висновки про наявність серйозних викликів, особливо в умовах триваючого воєнного стану. Аналіз структури доходів та видатків Державного бюджету виявив суттєві зміни, зумовлені необхідністю фінансування оборонних потреб. Місцеві бюджети, незважаючи на складні економічні умови, демонструють тенденцію до зростання доходів та видатків, що свідчить про ефективність реформи децентралізації та здатність місцевих органів влади адаптуватися до нових викликів. Обґрунтовано доцільність впровадження комплексного підходу до управління бюджетними фондами. Це включає вдосконалення системи стратегічного планування бюджету, посилення механізмів контролю за використанням коштів, оптимізацію структури видатків та розробку довгострокової стратегії управління державним боргом
Keywords: управління фондами; державний бюджет; місцевий бюджет; структура доходів і видатків