СТАВКА ДИСКОНТУВАННЯ: МЕТОДИ ВИБОРУ В УКРАЇНІ - КАРПУШЕНКО, Марія; ШАПОВАЛ, Галина; КАРПУШЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано основні фактори, які впливають на вибір ставки дисконтування підприємствами України з урахуванням зовнішніх та внутрішніх ризиків їх діяльності. Проаналізовано WACC, метод оцінки ризиків, метод аналогів, CAPM та визначено, що вони можуть бути застосовані в діяльності українських підприємств з урахуванням специфічних умов українського ринку. Визначено переваги та недоліки існуючих методів дисконтування та підкреслено доцільність їх застосування підприємствами України залежно від виду діяльності. Обґрунтовано доцільність застосування комплексного підходу до визначення ставки дисконтування з урахуванням макроекономічних умов функціонування підприємства, політичної стабільності та податкового законодавства, а також доступності та вартості фінансування на внутрішньому ринку.
Keywords: ставка дисконтування; середньозважена вартість капіталу; модель оцінки капітальних активів; метод аналогів; альтернативна вартість