МАРКЕТПЛЕЙСИ ЯК НАПРЯМОК МАРКЕТИНГОВОЇ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ МУЛЬТИФУНКЦІОНАЛЬНИХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - СЕРГІЄНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається роль маркетплейсів як ефективного інструменту маркетингової підтримки розвитку мультифункціональних ферм в Україні. Аналізується вплив електронних платформ на аграрний сектор, зокрема на стратегії просування продукції, збільшення продажів та залучення нових споживачів. Досліджуються ключові переваги використання маркетплейсів, такі як доступ до ширшого ринку, зниження витрат на рекламу та можливість прямого спілкування з кінцевими споживачами. Окрім того, в статті висвітлено виклики, з якими стикаються фермери при переході на онлайн-продажі, та запропоновано рекомендації щодо їх подолання. Висновки базуються на емпіричних даних, отриманих через соціологічні опитування та аналіз успішних кейсів, що підкреслює важливість адаптації бізнес-моделей до сучасних умов ринку. Результати дослідження можуть слугувати основою для подальших наукових розробок та практичних рекомендацій для агровиробників.
Keywords: маркетплейси; онлайн-маркетинг; електронна комерція; фінанси; бізнес-операції; стартапи; аграрний ринок; агропродукція; аграрні маркетплейси