ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ В ТЕХНОЛОГІЯХ СУЧАСНИХ ВАНТАЖНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ (ТРАНСПОРТНІЙ ЛОГІСТИЦІ) - ПЕЛЕХ, Катерина; ДЕМИДЧУК, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Метою статті є функціональне дослідження інтернету речей в контексті  технологій сучасних вантажних перевезення тобто, (транспортної логістики), оскільки логістика стала однією з перших галузей, яка випробувала на собі IoT, оцінила її переваги та виявила недоліки. Показано, що в транспортно-логістичній галузі слід більш активно використовувати потенціал технології блокчейн (Blockchain – ланцюжок блоків), яка є різновидом «Технології розподіленого обліку даних» (Distributed Ledger Technology, DLT). Залежно від потреби того чи іншого виду підприємницької діяльності, цілей і стратегій суб’єкта господарювання виокремлено кілька напрямків, де активно використовується технологія IoT. Констатовано, що технологія IoT для України є ще «в новинку» і не використовується у сфері підприємництва так активно, як за кордоном. На таку «непопулярність» впливають багато факторів. Насамперед, це законодавчі та економічні обмеження, культурні та географічні особливості країни. До того ж, будь-яка інноваційна технологія вимагає великих фінансових витрат, які частково компенсуватимуться за рахунок кінцевого споживача. Зазначено, що технологія IoT для України є ще «в новинку» і не використовується у сфері підприємництва так активно, як за кордоном. На таку «непопулярність» впливають багато факторів. Насамперед, це законодавчі та економічні обмеження, культурні та географічні особливості країни. Будь-яка інноваційна технологія вимагає великих фінансових витрат, які частково компенсуватимуться за рахунок кінцевого споживача.
Keywords: Інтернет речей; транспорт; логістика; транспортна логістика; цифровізація; цифрові технології; цифрові платформи; блокчейн