СПОСОБИ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ЗНОСИН НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - САНДУЛ, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто способи правового регулювання земельних зносин проявляються в обов’язковій вимозі цільового використання земельних ділянок, у забороні порушення ґрунтової родючості та погіршення екологічної ситуації, у використанні заходів економічного стимулювання охорони земель, в обмеженні розпорядницьких прав власників землі в інтересах усього суспільства з урахуванням соціальної функції землі (значення та об’єктивної обмеженості). Способи регулювання земельних зносин визначаються їх характером, змістом, інтересів суспільства і держави, які превалюють у конкретний період часу.У статті розглянуто особливості правового регулювання земельних зносин у період дії воєнного стану на території України. В основному, способи регулювання земельних зносин виявляються у специфічній синергії імперативного і диспозитивного методів. Надалі регулювання земельних зносин в Україні потребує дієвого організаційно-економічного механізму, реалізації головних вимог реформування земельних зносин та підвищення відповідальності всіх суб’єктів господарювання за раціональне використання земель.
Keywords: земельні зносини; земельна реформа; способи регулювання земельних зносин; методи регулювання земельних зносин; земельні зносини під час дії військового стану на території України