АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА - РУДАЧЕНКО, Ольга; КОНЕНКО, Віталіна; ТАРАРУЄВ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Доведено, що в сучасному світі, де глобальна цифрова трансформація радикально змінює бізнес-середовище, дослідження впливу цифрових технологій на розвиток суб’єктів підприємництва та економіки України в цілому є надзвичайно актуальним. Цифрові технології відкривають нові можливості для підвищення ефективності управлінських процесів, оптимізації виробництв, зменшення витрат та покращення конкурентоспроможності бізнесу. Водночас, вони створюють нові виклики, такі як необхідність адаптації бізнес-моделей, управління даними та забезпечення кібербезпеки.В статті наведено всебічний аналіз впливу цифрових технологій на бізнес-процеси, включаючи автоматизацію управлінських та виробничих процесів, впровадження електронних систем управління та цифрових каналів комунікації. Дослідження показує, як ці технології допомагають зменшити ризики, пов’язані з людським фактором, підвищити швидкість реакції на зміни попиту та зменшити ймовірність помилок при виконанні замовлень. Доведено, що в умовах зростаючої конкуренції та змінюваних споживчих уподобань, активне використання соціальних медіа, електронної комерції та інших цифрових каналів стає ключовим для залучення клієнтів і підтримки комунікації з ними. Проте, впровадження цифрових технологій потребує ретельного планування для мінімізації можливих негативних наслідків.Аналіз даних щодо використання інформаційно-комунікаційних технологій в воєнний період показав значне падіння і зменшення кількості суб’єктів підприємництва, які здійснювали електронну торгівлю. Водночас, цифрові технології надають нові можливості для розвитку бізнесу, створюючи багатоканальний досвід для споживачів і сприяючи модернізації бізнес-процесів. Перспективи подальшого розвитку включають поглиблене дослідження інноваційних рішень, таких як штучний інтелект та Інтернет речей, що може суттєво підвищити економічну ефективність і конкурентні переваги суб’єктів підприємництва.
Keywords: суб’єкти підприємництва; підприємництво; цифрові технології; стратегія розвитку; фактори впливу