ЕФЕКТИВНІ ІНСТРУМЕНТИ, МЕХАНІЗМИ ТА ЗАСОБИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ АГРОСЕКТОРУ - МАРТИНЮК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті охарактеризовано аграрний сектор та обґрунтовано його пріоритетне значення у забезпеченні продовольчої безпеки, підтриманні соціально-економічної стабільності (зокрема в сільській місцевості), реалізації експортного потенціалу, залученні іноземних інвестицій, зміцненні конкурентоспроможності національного господарства та ін. Обґрунтовано системну необхідність, функціональні особливості та очікувані результати надання державної підтримки агросектору. Визначено набір механізмів державної підтримки агросектору (інституційний, економічний, інноваційно-технологічний, організаційний, ринковий і соціальний), кожен з яких має свої цільові орієнтири, переваги та недоліки. Доведено, що розподіл механізмів державної підтримки агросектору має передбачати не лише створення базових умов для функціонування галузі, а й врахування сучасних тенденцій, до яких українські аграрії мають оперативно адаптуватися з метою досягнення стабільного зростання, не відстаючи від темпів глобалізації та постійного технологічного прогресу. Відповідно до запропонованих механізмів узагальнено перелік інструментів та засобів державної підтримки агросектору. Акцентовано увагу на необхідності комплексного підходу до реалізації державної аграрної політики, що передбачає синергію різних механізмів, інструментів і засобів з метою покращення умов ведення сільського господарства в контексті сучасних викликів і шоків.
Keywords: агросектор; державна підтримка; державна аграрна політика; агробізнес; сільське господарство; аграрний ринок; механізми; інструменти; засоби