ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ПРОГРАМАМИ РОЗВИТКУ СФЕРИ БУДІВНИЦТВА В УКРАЇНІ - ТОПАЗЛИ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто роль публічно-приватного партнерства (ППП) у реалізації програм розвитку будівельної сфери в Україні, що є важливим напрямом забезпечення сталого економічного зростання та модернізації інфраструктури. Визначено основні моделі ППП, які можуть бути застосовані у будівництві, такі як концесійні угоди, механізми BOT (будівництво-експлуатація-передача), DBO (проєктування-будівництво-експлуатація) та інші. Проаналізовано сучасний стан нормативно-правового регулювання ППП у будівельній галузі, визначено ключові проблеми, що стримують ефективну взаємодію держави та приватного сектору, серед яких складність регуляторних процедур, недостатній рівень інституційної підтримки, високі ризики для приватних інвесторів та обмежений доступ до довгострокового фінансування. Особлива увага приділена аналізу фінансових механізмів, які можуть сприяти розвитку ППП у сфері будівництва, зокрема, механізму Tax Increment Financing (TIF), що дозволяє компенсувати витрати інвесторів за рахунок зростання податкових надходжень від новостворених об'єктів інфраструктури. Розглянуто успішні приклади реалізації ППП в Україні, включаючи транспортну та комунальну інфраструктуру, а також соціальні проєкти. На основі проведеного дослідження сформульовано основні напрями удосконалення механізмів ППП у будівництві, серед яких спрощення регуляторного середовища, розширення фінансових можливостей приватних інвесторів, запровадження механізмів управління ризиками та посилення державної підтримки таких ініціатив. Зроблено висновок, що ефективне використання ППП у будівництві може стати потужним інструментом для модернізації інфраструктури, покращення інвестиційного клімату та створення нових робочих місць. Однак для досягнення цих результатів необхідно здійснити комплексні реформи, спрямовані на усунення адміністративних та фінансових бар'єрів, що стримують розвиток партнерства між державою та бізнесом. Актуальність дослідження публічно-приватного партнерства у будівництві обумовлена необхідністю вдосконалення механізмів державного управління в цій сфері, оптимізації фінансових потоків та підвищення ефективності реалізації будівельних програм. Метою цієї статті є аналіз сучасного стану ППП у будівельній сфері України, виявлення основних проблем та розробка рекомендацій щодо покращення механізмів співпраці між державою та бізнесом. Для досягнення поставленої мети у статті розглянуто теоретичні засади публічно-приватного партнерства, проаналізовано чинну нормативно-правову базу, досліджено успішні приклади реалізації ППП у будівництві та визначено основні проблеми, що гальмують його розвиток. На основі проведеного аналізу сформульовано рекомендації щодо вдосконалення механізмів ППП у будівельній сфері України, зокрема у напрямках спрощення регуляторного середовища, впровадження сучасних фінансових інструментів та зміцнення інституційної підтримки.
Keywords: публічно-приватне партнерство; державне управління; будівництво; інфраструктурні проекти; інвестиції; регулювання; фінансування; концесія; модернізація; управління ризиками