ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ ІМПЕРАТИВИ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ НА ЗАСАДАХ СТАЛОСТІ: У ПОШУКАХ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ - ЯЦЕНКО, Ольга; ДУГІНЕЦЬ, Ганна; ПАНЧЕНКО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Мета статті полягає у дослідженні специфіки фінансування інвестиційних проєктів на засадах сталості і циркулярності, запит на які зростатиме в умовах повоєнного відновлення України, яке відбуватиметься із врахуванням євроінтеграційних імперативів міжнародної економічної політики України. Доведено, що «сталість» є своєрідною рамковою концепцією, яка водночас накладає обмеження і створює можливості для залучення капіталу. В умовах повоєнної відбудови України перспективним стає нарощення в портфелі інвестиційних проєктів тих із них, що орієнтовані на впровадження циркулярних бізнес-моделей, які слугують інструментом реалізації зеленого і циркулярного переходів. Ревізія ланцюгів вартості і поставок із врахуванням «домінанти циркулярності» є імперативом «зеленого» євроінтеграційного курсу. Циркулярна бізнес-модель є інноваційною за своєю природою, відтак інноваційний розвиток і циркулярний перехід солідаризуються. Залучення інвестицій в реалізацію проєктів із управління відходами сприятиме циркулярному і зеленому переходу України.Трансформаційні процеси, що відбуваються у фінансовій сфері під впливом екологізації фінансової політики не лише компаній, але й Центробанків провідних країн світу, засвідчують, що ігнорування чинника сталості й недотримання ESG-критеріїв позначатиметься на кредитних рейтингах установ зокрема і на репутаційних позиціях загалом. «Зелені» фактори дедалі агресивніше визначають спроможність малих і середніх підприємств (МСП) претендувати на грантову підтримку фінансового забезпечення циркулярних і сталих проєктів. Циркулярний, зелений і енергетичний переходи в умовах сталого розвитку виступатимуть універсальним інструментом досягнення багатьох Цілей сталого розвитку (ЦСР), що уможливить залучення фінансових ресурсів із спеціальних фондів, що опікуються розв’язанням глобальних проблем розвитку. Європейський Союз (ЄС), прийнявши амбітні цілі досягнення кліматичної нейтральності, послуговується Європейською зеленою угодою, яка разом із Таксономіями зелених фінансів здатна докорінним чином  модифікувати інвестиційний і фінансовий ландшафт, що має бути враховано при виборі інвестиційних проєктів в рамках програм повоєнного відновлення.
Keywords: трансформація; модернізація; сталість; сталий розвиток; циркулярна економіка; циркулярна бізнес-модель; циркулярний перехід; проєкт; економічний розвиток; децентралізація; громади; відновлення; стратегічне планування; інвестиції; малі і середні підприємства; фінансові інструменти; фінансова підтримка; фінансове забезпечення; ЄС; ESG; ЦСР; Європейська зелена угода; кліматична нейтральність; корпоративна соціальна відповідальність