СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ МАРКЕТИНГОВОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПОПИТ - ЛАГОДІЄНКО, Володимир; МІЛЬЧЕВА, Вікторія; ГОЛОДОНЮК, Ольга; БРАЙКО, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Статтю присвячено дослідженню сучасних тенденцій маркетингового ціноутворення та аналізу його впливу на попит споживачів. Метою статті є аналіз, систематизація та удосконалення наявних теоретико-методичних засад маркетингового ціноутворення та дослідження впливу сучасних підходів до ціноутворення на попит споживачів у умовах змінюваного економічного середовища.В статті розглянуто роль маркетингового ціноутворення у сучасних умовах жорсткої конкуренції, коли ціноутворення стає не лише інструментом визначення цін, а й важливим елементом стратегічного управління підприємства. В дослідженні представлено аналіз основних функцій маркетингового ціноутворення та їх вплив на довгострокові цілі компанії, зокрема на утримання конкурентних позицій, формування лояльності споживачів та досягнення фінансових результатів. Виявлено, що вдало підібрана цінова стратегія дозволяє компаніям адаптуватися до змін ринку, впроваджувати інновації та підтримувати високий рівень попиту на свої продукти чи послуги. В дослідженні обґрунтовано, що маркетингове ціноутворення є стратегічним інструментом, який допомагає підприємствам не лише задовольняти потреби клієнтів, а й оптимізувати прибутковість, створюючи додаткову споживчу цінність. Наведено основні підходи до ціноутворення, такі як ціноутворення на основі споживчої цінності, конкурентне ціноутворення, психологічне ціноутворення, динамічне ціноутворення та персоналізоване ціноутворення, які дозволяють підприємствам вибудовувати ефективну цінову стратегію з урахуванням специфіки ринку і потреб клієнтів. Дослідження дозволило виявити, що в умовах цифровізації використання аналітичних інструментів та великих даних значно підвищує точність ціноутворення, дозволяючи компаніям більш ефективно передбачати зміни попиту, адаптувати ціни в реальному часі та створювати персоналізовані пропозиції для клієнтів. В умовах цифрових технологій ціноутворення стає більш гнучким і адаптивним, що забезпечує максимізацію прибутку та підвищення конкурентоспроможності на ринку. Обґрунтовано, що маркетингове ціноутворення є важливим елементом стратегії підприємства, який допомагає не лише досягати фінансових цілей, а й сприяє формуванню стійких довгострокових відносин з клієнтами. В умовах сучасного бізнес-середовища успішна цінова стратегія стає ключовим чинником, який дозволяє підприємствам зберігати лояльність споживачів, залучати нових клієнтів та забезпечувати стабільне зростання на ринку.
Keywords: маркетингове ціноутворення; цінова стратегія; конкурентоспроможність; лояльність споживачів; попит; цифровізація