ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - БОГДАНЮК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Сучасне підприємницьке середовище характеризується високим рівнем невизначеності, що створює численні загрози для стабільного функціонування бізнесу. Ефективне управління ризиками є важливим елементом системи економічної безпеки, що дозволяє підприємствам не тільки уникати негативних наслідків, але й підтримувати конкурентні позиції на ринку. Зниження ризиків є важливим елементом стратегії економічної безпеки, оскільки воно сприяє створенню стійкої системи управління, яка здатна адаптуватися до швидкоплинних умов. Це дозволяє не тільки уникати кризових ситуацій, але й підвищує гнучкість бізнесу, сприяє поліпшенню репутації та зміцненню позицій на ринку. Проблема зниження ризиків у ході здійснення фінансово-господарської діяльності, як і раніше, актуальна для кожного підприємства, незалежно від виду його діяльності, через зростання різних загроз у нестійкому макроекономічному середовищі. У сучасних умовах для забезпечення сталого розвитку підприємству доводиться долати різні ризикові ситуації та для забезпечення сталого становища необхідно нейтралізувати ризики втрат вкладених ресурсів та економічної життєздатності. Вплив ризиків на економічну безпеку підприємства є значним, але своєчасна ідентифікація та ефективне управління ризиками можуть мінімізувати їхній вплив. Оцінка ризиків економічної безпеки підприємства є процесом виявлення та ранжування пріоритетів, що вимагає всебічного аналізу інформації про можливі загрози та вразливі місця для оцінки потенційного впливу певних обставин або подій на діяльність підприємства. Розробка комплексної системи ризик-менеджменту дозволить підприємству забезпечити стабільність і конкурентоспроможність на ринку навіть в умовах високої невизначеності. Впровадження сучасних аналітичних методів та інструментів допомагає підвищити точність у визначенні потенційних загроз і своєчасно реагувати на них. Стаття спрямована на дослідження процесів ідентифікації ризиків, аналіз їхнього потенційного впливу на фінансову та операційну стабільність, а також на розробку системи заходів, що сприятимуть забезпеченню економічної стійкості підприємства в умовах внутрішніх і зовнішніх загроз.
Keywords: ризик; мінімізація; безпека; загрози; середовище; ресурси