ІНСТРУМЕНТИ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ ДЛЯ РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ - СЄРОВ, Володимир; КОРОЛЬ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено основні інструменти цифрового маркетингу, що сприяють розвитку аграрних підприємств на глобальному ринку. Проаналізовано переваги та можливості застосування соціальних медіа, SEO-оптимізації, електронної комерції, контент-маркетингу та аналітичних інструментів для посилення конкурентоспроможності аграрних компаній. Охарактеризовано роль кожного з інструментів у побудові ефективної комунікації зі споживачами, підвищенні впізнаваності бренду та формуванні лояльності клієнтів. Зокрема, наведено приклади успішного застосування соціальних медіа для налагодження безпосереднього зв’язку з клієнтами та підвищення їхньої зацікавленості у продукції.Запропоновано рекомендації щодо комплексної інтеграції цифрових інструментів у маркетингову стратегію аграрних підприємств, що охоплюють адаптацію контенту для SEO, налаштування персоналізованих розсилок електронної пошти та застосування аналітики для моніторингу поведінки клієнтів. Обґрунтовано доцільність використання CRM-систем для автоматизації маркетингових процесів, які покращують управління взаємодією з клієнтами, підвищують оперативність у відповідь на зміни ринку та сприяють формуванню довгострокових відносин з партнерами.
Keywords: аграрні підприємства; глобальний ринок; соціальні медіа (SMM); пошукова оптимізація (SEO); контент-маркетинг; електронна пошта (E-mail маркетинг); реклама з оплатою за клік (PPC); інтернет-реклама; CRM-системи; Google Analytics; сталий розвиток; промоція аграрної продукції; стратегія просування; залучення клієнтів; інформаційні технології в агробізнесі; брендинг аграрної продукції; мобільний маркетинг; онлайн-канали комунікації; розвиток бізнесу в агросекторі