МОТИВАЦІЙНІ НАПРЯМИ У ФОРМУВАННІ ЕВДЕМОНІЗМУ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - ШЕПЕЛЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
На етапі значних структурних перетворень в Україні питання формування ефективної системи мотивації на підприємствах є дуже важливим. Персонал - це складний і спеціалізований тип потенціального ресурсу, який підприємства використовують у своїй діяльності з метою подальшого розвитку. Ефективність роботи підприємства значною мірою залежить від ефективності та вмотивованості його персоналу. Фактично, завдяки зацікавленості працівника в результатах своєї праці, при створенні відповідних умов праці, можна підвищити продуктивність праці та рівень інтелектуалізації. Однією з основних функцій управління підприємством є мотивація. Підприємства можуть реалізувати свій потенціал економічного зростання лише за умови формування та реалізації ефективної мотивації. Недостатня мотивація на підприємстві може бути обмежуючим фактором у розвитку її показників ефективного розвитку. Тому проблема підвищення рівня мотивації працівників підприємства є важливою для  розвитку підприємства та побудови стратегічних цілей і завдань.Одним із важливих чинників ефективної діяльності підприємства є раціональна організація роботи саме персоналу. Запорукою успішної роботи підприємства є, насамперед, ефективне управління працівниками, яке неможливо забезпечити без належної системи мотивації працівників. На сьогоднішній день для підвищення ефективності праці евдемонізму персоналу застосовують різні методи мотивації та стимулювання. Праця повинна приносити задоволення, щастя, гармонію, тільки в цьому випадку вона буде ефективною, що є проявом евдемонізму.Для отримання ефекту від роботи працівника необхідно створювати матеріальні, моральні, ергономічні, економічні, соціальні та інші фактори для отримання ним ефекту евдемонізму, тобто створювати умови для досягнення сенсу життя – щастя.Головна мета формування ефективної системи мотивації працівників на підприємстві полягає у створенні умов співробітникам для розкриття їх потенціалу, організовувати систему безперервної освіти (навчання в закладах освіти, курси, тренінги тощо), що позитивно вплине на евдемонізм персоналу та на розвиток самого підприємства.Сучасний керівник повинен враховувати всі фактори, які забезпечують успішну роботу підприємства. Одним із таких факторів є питання мотивації. При формуванні оптимальної мотиваційної системи сучасні керівники підприємств повинні використовувати класичну теорію мотивації та враховувати менталітет українського народу. Беручи до уваги поточну ситуацію в Україні та особливості розвитку економіки та її функціональної структури, можна зробити висновок, що період мотивації, заснованої лише на грошових заохоченнях, поступово відходить у минуле. Але мотиваційна проблема України на практиці ще довго чекає свого вирішення.Підсумовуючи результати дослідження, зазначимо, що система мотивації працівників підприємства – це багатогранна, складна структура. Ефективна мотиваційна система повинна базуватися на системі матеріальних і нематеріальних винагород, збалансовуючи інтереси підприємства і співробітників з прямими зусиллями для досягнення певних цілей.
Keywords: мотивація персоналу; евдемонізм; сенс життя; щастя; підприємства; інтелектуалізація