ОЦІНКА ФАКТОРІВ ВПЛИВУ ЗОВНІШНЬОГО БОРГУ НА МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИ - РАЗІНЬКОВА, Міла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проведено оцінку факторів впливу зовнішнього боргу на макроекономічний розвиток країни. Встановлено, що розмір зовнішнього державного боргу залежить від багатьох факторів, у тому числі від основних економічних показників. При виявленні причинно-наслідкових зв’язків між макроекономічними індикаторами ключовим показником, що характеризує зовнішній державний борг, будемо вважати відношення боргу сектору загального державного управління до ВВП. За результатами моделювання нами було отримано значення досліджуваних показників, у тому числі їх прогнози на наступні 5 періодів, а також діапазон відхилень прогнозованих значень. Виявлено причинно-наслідковий зв’язок між показником відношення боргу сектору загального державного управління до ВВП України з обраною групою макроекономічних індикаторів. Практична перевірка побудованої моделі в умовах бойових дій неможлива, що спричинено катастрофічним падінням ВВП і стрімким збільшенням зовнішньої допомоги союзників Україні.
Keywords: зовнішній борг; держава; макроекономічний розвиток; фактори; модель