КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАЧАНЬ В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ПЄЧКА, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою статті є ідентифікація основних стратегічних напрямків розвитку аграрних підприємств з використанням методологічних підходів концепції управління ланцюгами постачань. Основним напрямком реінженірингу бізнес-процесів в умовах сучасної конкурентної взаємодії визнано вихід в зону міжфірмових відносин, на рівень координації діяльності підприємств - елементів створення доданої вартості з метою проробки спільної стратегії в рамках формування цінності для кінцевого споживача. Розглянуто аспекти цифровізації процесів управління ланцюгами постачань з виділенням Blockchain як перспективного напрямку діджиталізації в рамках моніторингу переміщення товарів від першого ресурсного рівня до кінцевого споживача, проведення фінансових операцій, ідентифікації користувачів. Інтегровано процесний підхід з концепцією управління ланцюгами доданої вартості. Це зумовило виділення сегментів «попередніх видів діяльності» та «послідуючих видів діяльності» з огляду на орієнтацію на аграрне підприємство в якості фокусного елемента. Узагальнено заходи подолання актуальних проблем функціонування логістичних ланцюгів постачань в аграрному секторі економіки України, серед яких: реінжиніринг системи експортної інфраструктури (створення стійкої до зовнішніх викликів диверсифікованої системи логістики); диверсифікація діяльності аграрних підприємств в рамках оптимізації моделі реалізації бізнес-процесів шляхом доповнення ланцюга створення доданої вартості попередніми та послідуючими видами діяльності в рамках інтегрованих агроструктур з метою скорочення впливу зовнішнього середовища (на практиці представлена стратегія реалізується шляхом вертикальної інтеграції «знизу – вверх»). Виділено позитивні ефекти вертикальної інтеграції в аграрному секторі, що полягають у оптимізації бізнес-процесів; пом’якшенні залежності від зовнішніх ринків; зниженні сукупних витрат за рахунок охоплення логістичних процесів; оптимізації асортименту готової продукції шляхом подовження ланцюгів доданої вартості; формуванні та раціональному використанні інвестиційних коштів з огляду на втрати в результаті воєнних дій.
Keywords: управління ланцюгами постачань; ланцюги доданої вартості; бізнес-процеси; вертикальна інтеграція; диверсифікація