ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ІТ- СЕКТОРУ УКРАЇНИ - ХАНЕНКО, Алла; ХАНЕНКО, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті розглянуто проблему інвестування як найважливішого фактора в розвитку світової економіки, визначено провідну роль інвестицій в ефективному функціонуванні і розвитку економіки будь-якої держави, а також в діяльності суб’єктів бізнесу.Встановлено, що в умовах триваючої економічної кризи та воєнних дій, є передчасними сподівання на кредитування українського бізнесу західними банками і компаніями.  Означено нове джерело фінансування для України, яке полягає в залученні інвестицій шляхом конвертації українських акцій в американські депозитарні сертифікати (ADR) або глобальні депозитарні розписки (GDR).Проведено огляд історії розвитку ІТ- сектору України. Проаналізовано статистичні дані Міністерства цифрової трансформації України щодо розвитку ІТ-компаній  країни та дослідження стану української IT-індустрії за підсумками 2021 року, наданого у щорічному звіті Асоціації «IT Ukraine». Розглянуто діяльність вітчизняних IT-компаній, які знаходяться в стані активного розвитку. Встановлено сприяння становленню вітчизняної IT-індустрії та просуванню  ІТ-продуктів на світові ринки  українськими асоціаціями в IT-індустрії: IT Ukraine, American Chamber of Commerce (ACC), European Business Association (ЕВА), Cпілка Українських Підприємців (СУП), Ukrainian Venture Capital & Private Equity Association (UVCA).Оглянуто діяльність IT-компаній під час повномасштабної війни, розв’язаної Росією.  Встановлено, що ІТ- сектор зазнав найменших втрат від війни та зберіг 95% обсягу замовлень, успішно адаптувався до неймовірно складних умов.Визначено стримуючі фактори, що стоять на перешкоді ще більш стрімкого розвитку галузі: недостатня кількість IT-фахівців; проблеми з податковим законодавством і захистом інтелектуальної власності;   безпека бізнесу.В статті означені фактори, що роблять українську ІТ – галузь привабливою для  іноземних інвесторів.  Виокремлено перспективні для інвестування  напрямки в українській  ІТ-галузі,  які можуть зацікавити іноземних інвесторів.
Keywords: інвестиції; ІТ- галузь; ІТ- компанії; інвестиційна привабливість; аутсорсинг; фріланс; стартапи; гаджети; кібербезпека; онлайн-платформа; штучний інтелект; цифровізація; цифрова трансформація