МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ СИСТЕМОЮ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ - ЖАВОРОНОК, Артур; ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Статтю присвячено розкриттю механізмів державного управління системою надання соціальних послуг в контексті забезпечення економічної безпеки країни. Система надання соціальних послуг сформована задля підтримки та допомоги населенню країни, яке опинились в складних життєвих обставинах. Система надання соціальних послуг формується із сукупності суб’єктів, що залучені до процесу  надання соціальних послуг. Сучасні умови розвитку України, стан економічної безпеки країни, умови суспільної та економічної кризи спонукають українське суспільство до пошуку шляхів оптимізації системи надання соціальних послуг. Розкрито механізм державного управління системою надання соціальних послуг. Проаналізовано організаційний механізм державного управління системою надання соціальних послуг. Встановлено, що відповідальними органами у системі надання соціальних послуг є: центральні органи влади (Міністерство соціальної політики України), місцеві органи виконавчої влади (місцеві держадміністрації) та органи місцевого самоврядування (місцеві ради територіальних громад). Згідно з законодавством України саме місцеві ради територіальних громад відіграють визначальну роль у наданні базових соціальних послуг населенню, безпосередньо впливають на процес надання послуг та співпрацюють з отримувачами соціальних послуг. Визначено проблеми та шляхи вдосконалення механізму державного управління системою надання соціальних послуг в контексті забезпечення економічної безпеки країни.
Keywords: державна політика; соціальна послуга; система надання соціальних послуг; механізм; державне управління; економічна безпека