ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ КОРПОРАТИВНИХ ФІНАНСІВ - ЗАХАРКІНА, Людмила; БОЙКО, Артем; НЕБАБА, Наталія; ЧУМАЧЕНКО, Олександр; ШЕВЧЕНКО, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено вплив використання корпоративними підприємствами сучасних цифрових технологій та інструментів на забезпечення транспарентності фінансових відносин таких підприємств. На основі опрацювання досвіду використання підприємствами сучасних цифрових технологій було здійснено систематизування та класифікацію таких технологій за ознаками призначення та застосування, типом інтерфейсу та взаємодії, забезпеченням захисту і безпеки. Визначено, що найбільший вплив на забезпечення публічності та прозорості корпоративних фінансів, їх транспарентність мають хмарні технології та сервіси, технології Інтернету речей (IoT), застосування штучного інтелекту (AI) і машинного навчання (ML), технології аналітики та обробки даних, технології блокчейн, системи планування ресурсів підприємства (ERP), технології кібербезпеки. Було проаналізовано вплив цих технологій на формування транспарентності корпоративних фінансів, як з позиції позитивного впливу, так і можливостей створення потенційних загроз та ризиків.
Keywords: цифрові технології; корпоративні фінанси; транспарентність; хмарні сервіси; Інтернет речей; штучний інтелект і машинне навчання; блокчейн; кібербезпека