МЕХАНІЗМИ ФІНАНСУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЖИТЛА: ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН - ЗАТОНАЦЬКА, Тетяна; АНІСІМОВА, Ольга; ПАШКЕВИЧ, Єгор; ТАРАНЕНКО, Вікторія; КОРЯГІНА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано різноманітні механізми, що використовуються в країнах Європи для фінансування соціального житла. Соціальне житло є одним з механізмів допомоги вразливим верствам населення з боку держави. Воно дозволяє стимулювати розвиток певних регіонів, а також забезпечує залучення кадрів на об’єкти критичної інфраструктури. Встановлено, що країни Європи використовують різні механізми фінансування соціального житла. Вибір механізмів залежить від величини ВВП самої країни, структури доходів і видатків державного та місцевих бюджетів, забезпеченості коштами окремих територіальних громад. Було виявлено, що залежно від соціальної політики, що проводить країна, соціальне житло може фінансуватися за рахунок доходів місцевих бюджетів, грантів з боку приватних осіб і корпорацій, а також поєднання цих джерел.Встановлено, що концепція соціально житла в країні розвивається поступово. Це пов’язано з тим, що на початкових етапах держава використовує соціальне житло для стимулювання окремих регіонів і залучення конкретних спеціалістів, в яких існує нагальна потреба. Із зростанням запитів на соціальне житло територіальні громади все виразніше стикаються з проблемами наявних ресурсів, тому починають шукати інші механізми залучення фінансування. Зокрема, останнім часом в країнах Європи активного розвитку набувають інші механізми фінансування із залученням приватного капіталу, що дозволять частково покривати витрати населення на житло, дозволять пришвидшити цей процес без додаткових витрат з боку місцевих органів влади. Виявлено, що ситуація в Україні потребує створення принципово нового механізму, що дозволить допомогти різним верствам населення, що постраждали від агресії, спрямувати зусилля на відбудову зруйнованих регіонів і залучити зовнішні ресурси для оптимізації цього процесу.
Keywords: соціальне житло; механізм фінансування; муніципальне соціальне житло; гранти на соціальне житло; підтримка вразливих верств населення