ЗАСТОСУВАННЯ ЦИКЛІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ПРОДУКЦІЇ ЧИ СИРОВИНИ - СЕНИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Розвиток торгових мереж, збільшення кількості населення у великих містах, розвиток транспортної інфраструктури вимагає оптимізації транспортних перевезень, розробки нових ефективних інформаційно-розрахункових технологій. В роботі проаналізовано теоретичні підходи вирішення проблеми маршрутизації транспортних засобів. За допомогою підходу компанія може моделювати доставку для набору клієнтів з періодичністю в декілька днів, що забезпечить оптимізацію витрат палива та підвищенням конкурентоспроможності підприємства. На основі сучасної математичної моделі PVRP, яка є узагальненням класичної проблеми маршрутизації транспортних засобів, будують базовий графік, в якому комбінуються постачальники та маршрути, задля знаходження найбільш оптимального щодо фінансових витрат та виконання всіх перевезень. Проаналізовано первинний етап моделі PVRP, на якому необхідно представити загальний опис наявної ситуації, далі описати мету, яку необхідно досягнути та розділити її на окремі завдання. Наголошено що важливою причиною впровадження системи мінімізації втрат на основі циклічної моделі при транспортуванні молочної сировини є мінімізація часу її зберігання, адже, як вже зазначалося не одноразово, це негативно впливає на якість молока. Можливий час зберігання молочної сировини визначатиметься температурними режимами та зміною мікробіологічних показників. Розглянуто ряд циклічних моделей організації логістичних перевезень, які мають практичний досвід. Наголошено що проблема мінімізації загальних запасів та запасів на заводі займає чільне місце з точки зору пріоритетності оптимізації системи постачання. З точки зору управління ланцюгом поставок, ефективніше зберігати матеріали якомога ближче до точки споживання, щоб зменшити ризик простою виробничої лінії. Стверджується що  будь-яка модель з розробленим патерном є ефективною, якщо забезпечено безперебійну роботу підприємства; мінімізацію загальних запасів; забезпечення співвідношення запасів постачальник/споживач на рівні 2/3. Для забезпечення ефективності роботи виробничого обладнання без втрат на зберігання необхідно впровадити принцип «хейдзунка», що забезпечить доставку транспортних партій необхідних матеріалів однакового розміру та безперебійну роботу виробництва.
Keywords: циклічна модель; управління поставками; логістика; маршрутизація; транспортні засоби