ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ІНВЕСТИЦІЙ В ОХОРОНУ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - ЛАБЕНКО, Олександр; КЛИМЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено складові видатків в охорону навколишнього природного середовища входять: капітальні інвестиції і поточні витрати. Наведено оцінку рівня ефективності інвестицій в охорону навколишнього природного середовища, яка здійснюється за показниками за аналізований період. Проаналізовано обсяги капітальних інвестицій і поточних витрат в охорону навколишнього природного середовища у переробній промисловості України за 2017 – 2021 рр. Проаналізовано частку витрат в охорону навколишнього природного середовища за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів за 2017 – 2021 рр. Встановлено, що серед найактуальніших варіантів екологізації виробництва підприємств промисловості є такі: модернізація очисного обладнання і очисних споруд, впровадження у виробництво маловідходних і безвідходних інноваційних технологій.
Keywords: капітальні інвестиції; навколишнє природне середовище; охорона; поточні витрати; промислове підприємство; регіон; ресурси