ФАКТОРИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ВОРОНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Ідентифіковано та проаналізовано фактори, які сприяють активізації міжнародного бізнесу вітчизняних суб’єктів господарювання. Метою дослідження визначено ідентифікацію та аналіз факторів розвитку міжнародної діяльності підприємств України в умовах нестабільності. Зроблено акцент на тому, що за складної ситуації відповідальними суб’єктами за розвиток українського бізнесу на нинішньому етапі є самі підприємства та держава; відтак, особливої актуальності набувають питання приватно-публічної політики у сфері нарощення обсягів та забезпечення належної ефективності процесів розвитку міжнародної діяльності вітчизняних підприємств в умовах нестабільності. Ідентифіковано та проаналізовано групи факторів розвитку міжнародної діяльності вітчизняних підприємств в умовах нестабільності, які: сприяють розосередженню зовнішньоекономічної діяльності вітчизняного бізнесу; визначають джерела та форми залучення фінансового забезпечення для розвитку діяльності на міжнародних ринках; дозволяють системно посилити факторні конкурентні переваги на зовнішніх ринках; визначають аспекти комбінування комплементарних продуктів; слугують перешкодами розвитку міжнародної діяльності; стосуються трансакційних та трансформаційних витрат зовнішньоекономічної діяльності; розкривають можливості міжнародної технічної допомоги в частині розвитку міжнародної діяльності вітчизняних підприємств.
Keywords: міжнародна економіка; міжнародна діяльність; міжнародний бізнес; міжнародні ринки; зовнішньоекономічна діяльність; експорт продукції; нестабільність; фактори розвитку