ПЕРЕВАГИ ВПРОВАДЖЕННЯ НR-АНАЛІТИКИ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ - БАКСАЛОВА, Ольга; ГЛУШКО, Тетяна; ГОРБАТЮК, Олександр; КОШОНЬКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовано впровадження HR-аналітики в діяльність сучасних підприємств з метою підвищення ефективності роботи структурних підрозділів, що задіяні в роботі з персоналом. Розглянуто роль HR-аналітики в процесі управління персоналом, запропоновано використання HR-показників, що значно спрощує оцінку продуктивності роботи відділів з персоналу на різних рівнях і, зрештою, прогнозувати та оцінювати результати їх роботи. У статті також проаналізовано проблеми застосування в практикці сучасних вітчизняних підприємств HR-метрик. Визначено переваги HR-аналітики для HR та підприємницької діяльност. Виявлено, що різноманітність функцій і завдань підрозділів по роботі з персоналом, відсутність практики накопичення первинних даних, які адаптовані до напрямку галузі підприємства, дуже ускладнюють метричний аналіз результативності HR-діяльності в цілому. Саме тому виникає необхідність опису і систематизації показників HR-діяльності з метою полегшення їх інтеграції в роботу сучасного HR-відділу.
Keywords: HR-аналітика; HRM-системи; HR-процеси; бізнес-процес; менеджмент персоналу