ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ ТА СФЕРИ ГОСТИННОСТІ В СТРАТЕГІЧНОМУ КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ - САЙГАК, Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Встановлено роль та значення оцінки фінансового стану в стратегічному контексті розвитку підприємства. Визначено природу виникнення та встановлено характеристики зв’язку та взаємообумовленості процесів стратегічного фінансового аналізу та формування стратегії розвитку фінансового потенціалу підприємства. Проведено узагальнення положень щодо визначення змістовного наповнення фінансової стратегії підприємства. Визначено основні підходи до встановлення сутності фінансової стратегії: функціонально-управлінський підхід; капітальний підхід; поведінковий підхід. Узагальнено склад характерних властивостей фінансової стратегії в механізмі формування та реалізації інших елементів стратегічного набору: орієнтація на тривалий час реалізації; цілеспрямованість, що визначає спрямованість та підпорядкованість набору фінансових цілей щодо імперативу виконання решти планів підприємства; включеність фінансових цілей в механізм реалізації стратегічних пріоритетів розвитку; оптимальність поєднання функціональних та вартісних параметрів виконання окремих елементів стратегічного плану. Запропоновано методичний підхід щодо оцінки фінансового потенціалу підприємства туристичної індустрії та сфери гостинності. Встановлено складові оцінювання фінансового потенціалу підприємства туристичної індустрії та сфери гостинності: параметри фінансового стану підприємства; стратегічні компетентності в сфері фінансового управління; зважена вартість залучення капіталу.
Keywords: фінанси; фінансовий потенціал; фінансове забезпечення; фінансова стратегія; стратегічні компетентності; фінансовий стан; туристична індустрія; сфера гостинності